Gyakori kérdések

Ki az a Sophokles GmbH?

Nagy cégkonszernek elleni peres ügyek finanszírozására szakosodott vállalkozás vagyunk. Sikeres procedúra esetén a köztünk és megbízóink közötti szerződésben rögzített részesedés illet meg minket a visszaszerzett összegből.

Mennyibe kerül nekem, ha a Sophokles GmbH finanszírozásával érvényesítem a kártérítési igényemet?

Amennyiben nem tudunk anyagi eredményt felmutatni, Önnek sem anyagi, sem jogi téren nem kell költségekkel, kockázatokkal számolnia. Amennyiben megnyerjük a pert és pénzt tudunk visszaszerezni, a szerződésben megállapodott részesedés jelenti a sikerdíjunkat.

Milyen előnyökkel jár nekem, ha a Sophokles GmbH segítségét veszem igénybe?

Egyrészt nem kell jogi kockázatokat vállalnia, másrészt pedig nem merülnek fel költségei. A teljes eljárást a saját költségünkre és kockázatunkra bonyolítjuk.

Továbbá a pontosan az ilyen projektekre specializálódott ügyvédi csapat összeállítása, a kompetens szakemberek által jegyzett szakértői jelentések elkészítése és a felmerült igények legoptimálisabb módon történő kapcsolása terén egyedülálló tapasztalatokkal rendelkezünk.

Hogyan tudom igényelni a Sophokles GmbH segítségét?

Első lépésben vegye fel velünk a kapcsolatot. Miután áttanulmányoztuk az Ön dokumentumait, konkrét ajánlatot adunk Önnek.

Mi a kárigény érvényesítésének feltétele?

1997 és 2014 között kamiont vásárolt vagy lízingelt a Daimler, Iveco, DAF, MAN, Volvo/Renault vagy Scania cégektől.

Időközben eladtam a kérdéses járművet. Ennek ellenére jogosult vagyok a kártérítésre?

Igen! Az értékesítés ténye önmagában nem befolyásolja az Ön kártérítési igényének jogosságát. Figyelembe kell viszont venni azt a számszerűsíthető körülményt, hogy a kartellmanipuláció következtében Ön nemcsak magasabb áron jutott hozzá a teherautóhoz, hanem az eltérített piaci viszonyok miatt magasabb áron is tudta azt értékesíteni.

Mi a teendő, ha már nem tudom bemutatni a vásárlás számláját?

Önnek csak azt kell hitelt érdemlően bizonyítania, hogy a kérdéses időszakban az érintett gyártóktól teherautót vásárolt vagy lízingelt. Amennyiben valóban nem állnak rendelkezésre a vásárlás bizonylatai, akkor szakértői becsléssel kerül megállapításra az eredeti vételár.

Mikorra várható eredmény?

A jelenlegi szakaszban ezt még nehéz meghatározni. A peres eljárás akár éveken keresztül is elhúzódhat. Amennyiben viszont a jogi eljárás keretében vagy azon kívül megállapodás történik a felek között, jelentősen lerövidülhet az időszükséglet.

Mik egy peren kívüli megállapodás reális esélyei?

Természetesen első megközelítésben peren kívüli megállapodást fogunk előirányozni. Hosszú évek tapasztalata alapján azonban úgy gondoljuk, a peres eljárás valószínűleg elkerülhetetlen. Hasonló esetekben a nagy konszernek bevett gyakorlata az, hogy minden lehetséges módon megnehezítsék a munkánkat, ezzel gyakorlatilag eleve elrettentő hatást keltve az esélylatolgatók körében.

Hol fog lezajlani a per?

A dolgok jelenlegi állása szerint Németországban. Mivel kartelleljárásokban a kartell bármely résztvevője ellen fel lehet lépni, gyakorlatilag mi dönthetjük el, hogy kit perelünk be. Előfordulhat például az a speciális eset, hogy egy Ivecótól vásárolt teherautó kapcsán a Daimlertől követelünk kártérítést. Ez a kartelljog egyik sajátossága. Az egyedüli kivétel az MAN konszern. Mivel az ügy felgöngyölítése során egyedülállóan együttműködőek voltak a hatóságokkal, ezért ők nem vonhatók felelősségre a kartellben részt vevő járműgyártók manipulált árai kapcsán. Természetesen az MAN tehergépkocsi-vásárlók számára továbbra is fennáll a lehetőség, hogy a kartell többi résztvevőjével szemben érvényesítsék a követelésüket.

Mennyi időm maradt, mikorra várható a követelések elévülése?

Ezzel kapcsolatban szintén megoszlanak a szakértői vélemények. Valószínűsíthető azonban, hogy a legkorábbi igények 2017 év végén fognak elévülni. Álláspontunk szerint jelenleg nincs különösebb ok a kapkodásra. Javasoljuk, most inkább arra fókuszáljon, hogy megtalálja az Ön igényeinek legjobban megfelelő jogi képviselőt.

Milyen összegű kártérítés várható?

Jelenleg még nem tudjuk. Szakértői vélemények sorozata lesz szükséges ahhoz, hogy a kartellezők által a tehergépjárművek vásárlóinak okozott kárt számszerűsíteni tudjuk. Az összeget jelenlegi legjobb tudásunk szerint az eredeti vételár ill. a lízingszerződés értékének 10–20%-ában valószínűsítjük.

Milyen további feladataim és időbeli elkötelezettségeim származnak a Sophokles GmbH megbízását követően?

Önnek mindössze a szükséges dokumentumokat kell összegyűjteni és részünkre megküldeni. Az Ön feladata ezzel lezárult.
A mi feladatunk pedig gyakorlatilag ezzel veszi kezdetét. A jogi eljárás során Önnek nem szükséges személyesen megjelennie a tárgyalásokon.

Miért nem érvényesíthetem én egyedül a kárigényemet a járműgyártókkal szemben?

Természetesen elviekben ennek sincs semmi akadálya. Véleményünk szerint azonban nem fog sikerrel járni. Korábbi tapasztalataink alapján kijelenthetjük, hogy a nagy konszernek hasonló esetekben a követeléseket rendkívül hatékonyan utasítják el. Egy komplex és költséges, ráadásul bizonytalan kimenetelű jogi procedúra elrettentő hatása szintén az ő malmukra hajtja a vizet. Stratégiájuk része, hogy a következetes elutasítás hatására az egyébként jogosultak rendkívül kis százaléka szokott kitartani a jogi eljárás mellett.

Sajnos hatékony módszer.

Pontosan ilyen esetekre hoztuk létre a Sophokles GmbH-t.