Elsőként adunk hírt róla: német közgazdasági elemzők szerint az 1997 és 2011 közötti kamionkartell bizonyíthatóan legalább 2014-ig hatott az európai piacokon a teherautók áraira. Ez azt jelenti, hogy Önt nem csak a 2011-ig, hanem legalább a 2014-ig vásárolt tehergépjárművek után illeti meg kártérítés a gyártók ellen indított perekben.

Meddig tartott a kamionkartell?

A kamionkartell-ügyben a legnagyobb európai teherautó-gyártók voltak a főszereplők, s a kartellezés évei alatt közepes és nehéz teherautók milliói lehettek az ügyben érintettek. Egy ilyen hatalmas ügy nem tud egyik napról a másikra véget érni. A bizonyítékok 2011-ben kerültek az Európai Bizottság elé, de túlzás lenne azt gondolni, hogy a mesterségesen túl magasan tartott árak egyik napról a másikra visszaálltak egy normál szintre.

Ebben a cikkben részletesen bemutattuk, hogy mikor kezdődött és a korábban ismert adatok szerint mikor érhetett véget a kamionkartell.

Sejteni eddig is lehetett, hogy a kartellezés még évekig éreztette a hatását az európai haszongépjármű-piacon, de bizonyítékok mostanáig nem voltak erre.

Kapcsolatban állunk a hamburgi Lademann & Ass. iparági és közgazdasági elemző irodával, melynek munkatársai többek között versenyjogra specializálódott szakvéleményeket készítenek. Elemzésük szerint bizonyítható, hogy a 2011 elején leleplezett kamionkartell még 2014 év végén is hatott az árakra. Az EURO 6 emissziós normák bevezetése kapcsán történt megállapodások ugyanis 2014 év végéig futottak ki. A kartellezés e megállapodásokat is érintette, ami az ügyfeleknek a szükségesnél lényegesen magasabb költségeket okozott.

Mit jelent ez az Ön számára?

Azt jelenti, a teherautó-tulajdonosok a 2014 végéig történt beszerzéseik után biztosan követelhetik a kártérítést a teherautó-gyártóktól.

Még a 2014-es teherautó-beszerzések után is igényelhető kártérítés, mert ezeket is érintett a túlárazás

Még a 2014-es teherautó-beszerzések után is igényelhető kártérítés, mert ezeket is érintett a túlárazás

Ügyfeleinktől azt kérjük, hogy a korábbi teherautó-vásárlásaikról eddig összegyűjtött adataikat egészítsék ki a 2011-2014 közötti beszerzéseik adataival is, mert az indítandó perben ezekre a teherautókra is követelni fogjuk a kártérítést.

Nagy segítséget jelent az is, ha összegyűjtik és feltüntetik a 2015-2016-2017-es beszerzésű teherautók adatait is. Ennek az a célja, hogy a bíróság előtt ezeknek a beszerzéseknek az adataival mutassuk be a kartellezés utáni időszak árváltozásait. Az így felrajzolható trendek jó alapot adhatnak a kért kártérítés összegének a meghatározásához.

Szeretne Ön is hozzájutni a visszatérítéshez?

Küldünk Önnek egy mintaszerződést. Ez alapján könnyen el tudja dönteni, hogy Ön is csatlakozik-e a visszatérítési igényt benyújtó több tízezer károsulthoz.