2017 közepére a Kamion Kartel híre és 14 évnyi működése Európa-szerte felzavarta a vizeket. Azok a vállalatok akik elsőként értesültek az Európai Bizottság lépéseiről és a kartell felfedéséről, már az első sorban álltak és készültek a kártérítésre. Csoportos kereset – közösen, közös erővel – hiszen az érdek is egy lett.

Nem volt kérdés, hogy az elsők között lesznek logisztikai osztállyal rendelkező vállalatok. Némelyik logisztikai egyesület többre is gondolt. A Bundesverband Güterkraftverkehr Logistik und Entsorgung (BGL) felkérte az érdekelt piaci szereplőket, a szövetségen belül és kívül, hogy csatlakozzanak az akcióhoz és indítsanak csoportos keresetet.

Az egyéni követelések összegyűjtését követően átadták az adatokat gazdasági szakértőknek – a kartell 14 éves működése alatt bekövetkezett kár mértékének értékelésére – majd csoportos keresetet indítottak bíróságon, vagy azon kívül.

A stuttgarti német bíróság jelentése szerint 2017 januárjában hat kártérítési kérelmet kaptak, melyek mértéke 6 000 és 3 millió EUR között mozog.

2016 decemberében egy gyümölcs- és zöldség-kereskedelmi szervezet is arra ösztönözte tagjait, hogy jelentkezzenek csoportos kártérítésre, míg egy Baden-Württemberg székhelyű logisztikai szakszervezet 2016 novemberében megerősítette – célja, hogy bíróságon kívüli megállapodást érjen el a teherautó-társaságokkal.