Milyen módszerekkel érheti el egy magyar vállalkozó, hogy külföldi partnere kifizesse a lejárt határidejű számlákat? Néha a magyar vállalkozónak is nagyon kell a jogi képviselet Németországban. A telefonkönyv nem jó megoldás, van helyette használhatóbb javaslatunk is.

Ügyvédet itthon sem kereshetünk találomra, a szaknévsort lapozgatva. Külföldön sem lennének jobbak ennek az esélyei. Akkor vajon hogyan hajthatunk be egy külföldi, például németországi követelést, ha a partner nem akarja kifizetni a tartozását?

Kevés lehetőség van a pénzbehajtás külföldi intézésére

Külföldi megbízóval szemben a magyar vállalkozó legtöbbször szinte tehetetlen. Bejárhatja az összes törvényes utat, akkor is hónapokig húzódik a neki törvényesen járó pénz behajtása. Még ha igaza is van, egy kis cég alig tud tenni valamit a nem fizető megrendelővel szemben. Írhat leveleket, felszólításokat, az idő akkor nem neki dolgozik. Egy nagy partner megteheti, hogy hitegetéssel húzza az időt, ahelyett, hogy egyszerűen kifizetné a számlát. A magyar vállalkozó pedig valójában nem tehet semmit, csak vár. Vár, miközben az ő vállalkozása is fizetésképtelen lesz, hitelt kell felvennie, elmarad az adók befizetésével, s talán évekre megroppan anyagilag egy szélhámos megrendelő ügyeskedései miatt.

A külföldi követelés behajtása a magyarországihoz hasonló lépéseket tartalmazza:

  • fizetési meghagyást kell kibocsátani,
  • ha az adós nem fizet, akkor végrehajtást kérni, vagy
  • peres útra kell terelni a követelést.

Ha vitás ügye, behajtani kívánt tartozása van németországi cégekkel, vállalkozásokkal kapcsolatban, keressen minket elérhetőségeinken. Megkeresését továbbítjuk müncheni irodánknak és rövid időn belül személyre szabott ajánlattal jelentkezünk.

Ha vitás ügye, behajtani kívánt tartozása van németországi cégekkel, vállalkozásokkal kapcsolatban, keressen minket elérhetőségeinken. Megkeresését továbbítjuk müncheni irodánknak és rövid időn belül személyre szabott ajánlattal jelentkezünk

Európai fizetési meghagyás

Kevesen tudják, hogy fizetési meghagyást nem csak magyar cég ellen lehet indítani. Éppen az uniós országok gazdasága közötti átjárhatóság teszi lehetővé, hogy egy magyar közjegyző által kiadott fizetési meghagyás érvényes legyen az EU többi országában is. Ez az európai fizetési meghagyás. Ez alól egyedül Dánia a kivétel, ott nem alkalmazható ez az eljárás.

Európai fizetési meghagyás kizárólag határon átnyúló ügyek esetén adható ki. Tehát akkor, ha magyar cég egy másik uniós tagország vállalkozásával szemben akar fellépni. Ha egy külföldi cég nem fizette ki a számlát és már lejárt a fizetési határidő, akkor fordulhatunk a magyarországi közjegyzőhöz (ügyvéd közreműködésére is szükség van!).

A közjegyző legkésőbb 30 napon belül kiadja az európai fizetési meghagyást. Ha szerencsénk van, akkor az adós erre már fizetni fog. A magyar tapasztalatok szerint a fizetési meghagyásra a fizetőképes cégek nagy része ki szokta fizetni a késésben lévő összeget. Nem kockáztatják a végrehajtást.

Végrehajtási eljárás külföldön

Ha nincs szerencsénk, akkor az adós nem fizet és külföldön kell végrehajtást kérnünk. Ez már nem intézhető itthonról. Ha pedig az adós vitatja is a követelés tényét vagy összegét, akkor peres útra kell terelni a kérdést. Ez sem indítható el ügyvédi közreműködés nélkül sem itthon, sem külföldön.

Jogi képviselet Németországban

Helyi ügyvédi segítség nélkül egyetlen országban sem lehet jogi eljárást elindítani. A nemzetközi követelések tekintélyes részét éppen ezért nem lehet behajtani. A vállalkozások jelentős része nem rendelkezik külföldi jogi kapcsolatokkal. Nem is tudnak hova fordulni, fogalmuk sincs, hol is keressenek például német jogot ismerő és használó ügyvédi irodát. A telefonkönyv nem jó megoldás, van helyette használhatóbb javaslatunk is.

Müncheni irodánk nem csak kartelljogra szakosodik. A gazdasági élet számos más területén is hatékonyan képviseljük ügyfeleinket. Ha Önnek jogi képviseletet igénylő ügye keletkezik Németországban, bátran fordulhat hozzánk.

Tipikusan ilyen, komoly helyi jártasságot igénylő ügy a nemzetközi követelések behajtása. Egy német vállalkozás egy magyar ügyvédi iroda felszólít levelét könnyen figyelmen kívül hagyja. A helyi gazdasági és jogi viszonyokat jól ismerő német jogi képviselő megkeresését már nem vehetik ennyire könnyedén. Egy német vállalkozó tartozásának a behajtásában Ön már pusztán azzal is előnyre tesz szert, ha nem budapesti, hanem müncheni bélyegző áll az ügyvédi felszólító levél borítékján.

Ha vitás ügye, behajtani kívánt tartozása van németországi cégekkel, vállalkozásokkal kapcsolatban, keressen minket elérhetőségeinken. Megkeresését továbbítjuk müncheni irodánknak és rövid időn belül személyre szabott ajánlattal jelentkezünk.

 

Kintlévősége van, vagy német ügyvédre van szüksége?

Adja meg elérhetőségét és hamarosan keresni fogjuk a javasolt megoldással

2 + 3 =