2016 júliusáig a kollektív kárigények egész Európában elkezdtek összegyűlni. Németország, Egyesült Királyság, Olaszország, Hollandia, Spanyolország, Lengyelország és még sok más ország volt érintett a teherautó-kartell ügye kapcsán.

Az Európai Bizottság döntését követően összesen 2,92 milliárd euró büntetést kellett fizetnie a kartell egykori tagjainak. Minden tag bírságban részesült – kivéve az MAN, aki a kezdetektől együttműködött az Európai Bizottsággal. Az Európai Bizottság által kiszabott bírságok után a tagoknak további összegeket kell fizetni, de ezúttal azoknak a vállalkozásoknak, akik a kartell évek során a károsultak.

A kartell által a vevőknek okozott kár nagy volt, és 2016-tól kezdődően a vevőknek lehetőségük volt kártérítést igényelni. A vevők jogi szakértők segítségével jobb eséllyel indultak a közös követelésekben, de nem tudták igényeiket benyújtani az Európai Bizottság végső határozatáig. 2016-ra öt teherautó-gyártó hajtott fejet, de a Scania-val – az utolsó gyártóval szemben folytatott eljárás még mindig zajlik. A kérelmezőknek nem volt más választása, mint várni, egyesülni és erősödni.

A kartell tizennégy év alatt eladott 10 millió kamionja alapján, és a szakértők a kamiononként becsült 10 500 eurós felárával számolva a felmerült károk mértéke meghaladhatja a 100 milliárd eurót.

Kérdései esetén az info@kamionkartell.hu e-mail címen vagy a +36 (1) 808 8000 telefonszámon kaphat további felvilágosítást.