Megszületett a kamionkartell-per első bírósági ítélete. Göttingen város perelte be az MAN céget 13 hulladékgyűjtő autó beszerzése alapján. A túlárazás miatt a város 335 ezer euró kártérítést követel a gyártó cégtől a 2,3 millió eurós beszerzések után.

Bármilyen furcsa, nem is kamionok, hanem kukásautók beszerzése után mondta ki a bíróság a kamionkartell-per első ítéletét. Göttingen város keresete az első, melyben bíróság kimondta: a kamionkartell miatt a város károkat szenvedett el a vásárlások során.

Göttingen 2001 és 2010 között 13 hulladékgyűjtő járművet vásárolt az MAN cégtől. A beszerzések teljes értéke 2,3 millió euró volt. A város ennek az összegnek nem egészen 15 százalékát, összesen 335 ezer eurót követelt vissza kártérítésként.

A pert a Hannoveri Tartományi Bíróság kartell-üggyel foglalkozó tanácsa tárgyalta. A bíróság az eljárás során a 13 beszerzésből 6 esetben találta megalapozottnak a vádat. A többi beszerzés a kartellezés idején kívül esett, azokra nem jár kártérítés.

MAN kukásuatók beszerzése után született meg az első kamionkartell-per nyertes ítélete.

MAN kukásuatók beszerzése után született meg az első kamionkartell-per nyertes ítélete.

A bíróság végül a 2004 és 2009 között megvásárolt szemetesautók 1,7 milliós beszerzése után fogadta el, hogy a város kárt szenvedett a kartellezés miatt. Első fokon tehát az ítélet megszületett, méghozzá a károsultnak kedvező módon.

A fizetendő kártérítés összegéről egyelőre nem született döntés, az egy későbbi eljárás tárgya lesz majd. Most szakértőknek kell pontosan megállapítaniuk a károkozás mértékét.

Göttingen város keresete esetében elképzelhető, hogy a kártérítés megállapítása viszonylag egyszerűen történik majd. A város által kötött közbeszerzési szerződés ugyanis tartalmaz egy éppen erre vonatkozó pontot is. Ez a záradék kimondja, hogy ha a beszerzésről kiderül, hogy kartell által érintett volt, akkor az MAN köteles 15 százalékos kártérítést fizetni a városnak. Ebbe a záradékba kapaszkodva elképzelhető, hogy Göttingen végül hozzájut a 15 százalékos kártérítéshez az elfogadott beszerzések után. A várható kártérítés tehát valószínű, hogy 255 ezer euró körül lesz majd (kb. 79 millió forint).

A későbbi perek szempontjából lényeges körülmény, hogy a bíróság nem fogadta el az MAN érvelését. A gyártó cég ugyanis többek közt arra hivatkozott, hogy a város a magasabb áron történt beszerzés költségeit a lakossággal, a hulladékszállító cég ügyfeleivel fizettette meg, így végső soron nem is érte őket kár. A bíróság ezt azzal utasította el, hogy közszolgáltatás esetén nincsenek piaci viszonyok, a lakosságnak nem volt lehetősége másik szolgáltatást választani a túlárazott helyett. Ráadásul a társaság a túlárazva megvásárolt járművet nem adta el a lakosságnak, tehát görgette tovább a jogtalanul felszámított felárat.

A német sajtó több cikkben is beszámolt Göttingen sikeres peréről. Nem felejtik el megemlíteni azt sem, hogy ez csak a kezdet. Szinte hetente indulnak újabb és újabb eljárások, s a követelések már milliárdos nagyságrendűek. December végén például a BGL, azaz a német fuvarozó szervezet 3200 vállalkozót képviselő keresetét nyújtotta be a müncheni bíróságon. A BGL keresete egymagában milliárdos nagyságrendet jelenthet.

A teherautó-gyártóknak várhatóan azzal kell majd szembesülniük, hogy a vásárlók számára fizetendő kártérítések sokszorosan meg fogják haladni azt a milliárdos összeget, melyet az Európai Bizottság döntése alapján büntetésként kell kifizetniük.

Az első ítélet a mi stratégiánkat igazolja

A Hannoverben meghozott ítélet teljes mértékben igazolja az általunk választott megoldás helyességét. Ez a lezajlott per legfontosabb tanulsága számunkra. A bíróság nem fogadta el az összes járműre a kártérítési igényt. Egyesével vizsgáltak meg minden egyes beszerzést és egyesével döntöttek arról, hogy melyiket érintette a kartell és melyiket nem. Ez igazolja a mi gyakorlatunkat is. Ha egy csoportban, egy csoportos per keretében nyújtanánk be az összes keresetet, akkor egy elutasítás nem egyes járműveket érintene, hanem a teljes csoportot, azaz az összes károsult összes kárigényét utasítaná el a bíróság. Ha minden egyes ügyfél minden egyes járművét külön kezeljük, akkor a szakértői vélemények alapján kizárt esetek nem fogják befolyásolni a többi kártérítési igényt. Az eljárás így hosszabb és bonyolultabb lehet, de sokkal nagyobb az esély a számunkra kedvező végeredményre.

Szeretne Ön is hozzájutni a visszatérítéshez?

Küldünk Önnek egy mintaszerződést. Ez alapján könnyen el tudja dönteni, hogy Ön is csatlakozik-e a visszatérítési igényt benyújtó több tízezer károsulthoz.